Tijdens de ‘Nationale kunstweek’ van 9 tot en met 17 november geeft Kees van der Stok,directeur en oprichter van Cadform, inzicht in zijn interesses en overwegingen op het gebied van kunst. Wanneer je ons vorige kantoor in Breukelen binnenkwam, was namelijk aan alles te zien dat Kees een fervent kunstverzamelaar is. Ook bij hem thuis is een grote collectie te bewonderen, van schilderwerken tot beelden en van figuratief tot abstract. Zijn passie voor kunst heeft Kees helemaal zelf ontwikkeld. Van huis uit was er geen bijzondere interesse in kunst, maar door het bezoeken van allerlei musea over de wereld, en het daaruit volgende contact met kunstenaars, historici en handelaars, sloeg de vonk over.

Waarom is kunst ‘kunst’?

Kees van der Stok ademt kunst. Onder andere via Artnet, kunstmagazine Collect en de apps van veilinghuizen Christie’s en Sotheby’s blijft hij op de hoogte van de ontwikkelingen in de kunstwereld. Maar wat is eigenlijk kunst? Dat is een vraag waar Kees graag met mensen over van gedachten wisselt. Zijn mening: “Als iets écht een gedachtegang heeft, een concept, dan kan ik daar ver in meegaan en kan ik zelfs mijn mening bijdraaien door een goede uitleg bij een werk.” Kees houdt dan ook van deze discussie: “Het laat mensen nadenken over hun smaak, over waarom zij kunst ‘kunst’ vinden”. Door het concept centraal te stellen, staat Kees open voor alle kunst. Op de vraag of er ook dingen zijn die Kees geen kunst vindt, antwoordt hij in eerste instantie dan ook volmondig ‘Nee’. Om daaraan toe te voegen: “Er zijn natuurlijk werken die ik visueel onbegrijpelijk vind, waar ik niets in zie”. Werken die te commercieel zijn of alleen maar gereproduceerd zijn, spreken Kees minder aan. Hij geeft de voorkeur aan producties met een ‘goed concept’. “En”, met een knipoog, “het moet natuurlijk te betalen zijn”.

Welke stromingen spreken je aan?

De smaak van Kees is de laatste jaren enigszins veranderd. Door de vele kunst die hij heeft gezien en de mensen die hij heeft gesproken, is hij in de loop der jaren meer internationaal gaan kijken naar kunstenaars zoals Marlene Dumas, Alberto Biasi, École de Nice. Maar ook de Friese kunst van bijvoorbeeld Gerrit Benner spreekt hem aan.

In het bijzonder is Kees fan van popart kunstenaars als Frank Stella, Roy Lichtenstein, Andy Warhol en Tom Wesselmann. Hij raakt niet uitgesproken over de diepblauwe monochrome werken van de Franse kunstenaar Yves Klein, waarin enkel de kleur tot kunst is verheven. “De ultieme abstractie”, aldus Kees. Naast een werk van Klein pronkt aan de muur bij Kees ook een typerend werk van Daniel Spoerrie, waarin willekeurige objecten op een palet zijn bevestigd en zo worden samengebracht tot één compositie.

Bijzondere contacten

Bovenal is Kees oprecht geïnteresseerd in de kunstenaar achter het werk. Op die manier is hij met bijzondere mensen in contact gekomen. Eén daarvan is Jan Verschoor, de eigenaar van Museum Jan van der Togt, waar Kees een nauwe connectie mee heeft. Ook Willem de Winter, eigenaar van kunsthandel Wisselingh én deskundige in het programma ‘Tussen Kunst en Kitsch’, spreekt Kees aan vanwege zijn verdienste voor de kunst. “Het draait bij hem niet alleen om geld verdienen”.

Goed contact heeft Kees ook met kunstenaar Rens Lipsius, die hij heeft leren kennen in Parijs. Zijn werk is te vergelijken met dat van Marcel Wanders. Hij schildert, maakt objecten, ontwerpt interieurs en is spreker tijdens inspirerende bijeenkomsten bij bedrijven. In tegenstelling tot de meer commercieel ingestelde Wanders draait het ook bij Lipsius om individuele producties.

Wat betekent kunst voor Cadform?

De connectie van Cadform met kunst is sinds de oprichting aanwezig gebleven. Het eerste logo in 1985 werd ontwikkeld door kunstenares Mirjam Janse. “Haar beelden zijn bijzonder, omdat elk beeld uniek is en ‘eruit springt’” vertelt Kees van der Stok. Ook in onze huidige kantoor in Utrecht is een werk van Janse te vinden, evenals een schilderwerk van Herman Brood.

Wist je trouwens dat kunst dankzij crypto-art niet langer exclusief fysiek is en je zelfs je QR code kan omtoveren tot een waar kunstwerk?