Een welbekend probleem bij grafisch vormgevers is het plegen van plagiaat. Personen of zelfs grote organisaties gaan ervandoor met de ontwikkelde stijl of zelfs de geplaatste digitale creaties van kunstenaars en vormgevers. Het overkwam bijvoorbeeld de Nederlandse vormgever Rik Oostenbroek. De unieke stijl die hij over de jaren heeft gecreëerd werd doodleuk overgenomen door het grote Apple. Dit gaat ons en vele andere vormgevers aan het hart.

De ontwikkelingen op het internet beginnen hier oplossingen voor te bieden. Niet alleen om de kunstenaar van een bepaald werk te achterhalen, maar zelfs om digitale kunst exclusief te verkopen! Net zoals veelal gebeurd met traditionele kunst. Deze digitale kunst wordt ook wel “crypto art” genoemd.

Waar komt de naam crypto art vandaan?

Ken je Bitcoin, die digitale munteenheid die al vaker in het nieuws is geweest? Dat is op het moment de meest waardevolle cryptovaluta. Maar naast Bitcoin zijn er nog honderden andere digitale munteenheden, zoals Ethereum. Dit is na Bitcoin een van de meest waardevolle munten. De kunst die nu online wordt verkocht, wordt vrijwel altijd betaald met deze Ethereum munt. En mede daardoor is de naam crypto art ontstaan.

Hoe is de crypto art hype ontstaan?

Ondanks dat crypto art al sinds 2010 bestaat, lijkt de echte hype pas ontstaan in 2020. In de jaren 2016 en 2017 nam de vraag al gestaag toe, maar toen digitale kunstenaar Beeple (1.8 miljoen volgers op Instagram) een deel van zijn werk exclusief verkocht als crypto art, explodeerde vraag en aanbod. Bij het verkopen van deze werken via het platform Nifty Gateway werd er maarliefst een waarde van zo’n 3,5 miljoen dollar aan toegekend.

Maar hoe wordt waarde eigenlijk gedefinieerd?

Het materiaal van een 10 eurobiljet heeft van zichzelf geen tot weinig waarde. De waarde wordt namelijk gedefinieerd door het bedrag dat op het biljet staat.

Waarde kunnen we onderverdelen in twee categorieën: objectieve en subjectieve waarde. Producten als brood, groente en fruit hebben een objectieve waarde. Deze producten heeft iedereen nodig om in leven te blijven. Er is geen draagvlak voor nodig om waarde te creëren.

Subjectieve waarde wordt echter gedefinieerd door persoonlijke voorkeuren. Wat belangrijk en waardevol is voor jou, hoeft niet belangrijk en waardevol te zijn voor iemand anders. Waar de een veel geld over heeft voor een fysiek schilderij van Herman Brood, vindt de ander dat maar geldverspilling.

Wanneer er genoeg waarde bestaat voor een grote groep mensen, is het gebruikelijk dat er ook een markt ontstaat voor deze behoefte. Die markt is dan de plek om fysieke of digitale assets te kopen, verkopen, inwisselen en ruilen. Een asset kan nuttig of waardevol zijn. Bijvoorbeeld fysieke assets als geld of een fiets. Digitale assets zoals Bitcoin of de getallen op je bankrekening. Of zelfs abstracte assets zoals kennis.

Soms is iets “Niet vervangbaar” (of Non-Fungible)

Als een vriend in geldnood zit leen ik hem een biljet van 50 euro. Als die vriend mij een week later een ander 50 euro biljet teruggeeft, of zelfs vijf biljetten van 10 euro, maakt dat in waarde geen verschil. Dit ligt anders bij niet vervangbare assets zoals een zeldzame Pokémonkaart. De ene Pokémonkaart heeft niet dezelfde waarde als een andere Pokémonkaart, ondanks dat ze hetzelfde formaat hebben en op hetzelfde papier zijn gedrukt. En als je een Pokémonkaart doormidden knipt, wordt de waarde niet gehalveerd. Sterker nog, deze zal in de meeste gevallen vrijwel niks meer waard zijn. De Pokémonkaart in dit voorbeeld is dus “Non-Fungible”.

En dat is hoe crypto art zijn waarde krijgt

Misschien heb je al eens gehoord van “blockchain technologie”? En nee, we leggen hier niet de volledige werking van blockchain uit, dat kan het YouTube-kanaal Simply Explained veel beter.

Maar in het kort is blockchain een doorlopende keten van blokjes data, die zijn opgeslagen op een netwerk van computers. Ieder blokje in de keten bevat een hoeveelheid data, die zowel aan de voor- als aan de achterkant verbonden is met een ander blokje. Deze gedecentraliseerde manier van data bewaren maakt het voor een individu of organisatie onmogelijk om data te vervalsen, omdat iedereen meekijkt. Blockchain is dus heel transparant.

Verder is blockchain super veilig. Zodra nieuwe informatie aan de database is toegevoegd en geaccepteerd, kan dit niet meer worden veranderd, aangevallen of kapotgemaakt. Dit wordt mogelijk gemaakt door cryptografie (wat in het Oud-Grieks staat voor verborgen schrijven).

Een Non-Fungible Token (NFT) is een niet-vervangbaar cryptografisch token dat iets unieks vertegenwoordigt. Crypto art krijgt zijn waarde doordat een zogenaamd certificaat wordt opgeslagen in de blockchain. Dit certificaat bevat onder andere de volgende informatie:

  • Naam van de maker
  • Naam van het werk
  • Specifieke code/sleutel van het werk
  • Percentage dat de maker ontvangt bij doorverkopen

Kortom, een NFT bevat dus het contract dat is gekoppeld aan het digitale werk. Elke NFT is uniek en te allen tijde veilig, ondeelbaar en inwisselbaar.

Waarom lopen wij, als creatief bureau, warm voor deze ontwikkeling?

Wellicht heb je onze blog over de passie voor kunst al eens gelezen? Naast deze passie zijn wij dag in, dag uit bezig met vormgeving. In de ontwikkeling van crypto art komen precies deze twee passies samen. Dat in combinatie met het volgen van trends maakt deze ontwikkeling relevant en interessant voor Cadform.

Daarnaast hebben vormgevers, zoals Rik Oostenbroek, veel baat bij de ontwikkeling, want:

  • Digitale kunst kan nu omgetoverd worden tot een exclusief product
  • Het maakt meerdere gelimiteerde digitale edities van kunst mogelijk
  • Het stelen van rechten wordt vrijwel onmogelijk omdat de naam van de maker op het certificaat staat
  • De kunstenaar wordt gecompenseerd in toekomstige doorverkopen (ook dit kan worden meegenomen in het certificaat)

Waar kan ik crypto art vinden en kopen?

Voordat je al enthousiast je portemonnee trekt is het belangrijk om te weten dat de bedragen van NFT’s snel hoog kunnen oplopen. Bovendien is het gebruikelijk om te betalen met de digitale munt Ethereum. En let op: de Ethereumkoers kan per dag in waarde variëren.

Maar mocht je toch iets willen aanschaffen of gewoon even willen rondkijken, dan kun je terecht op de volgende platformen:

Wil jij ook op de hoogte blijven van de nieuwste trends? Wij komen graag met je in contact om te sparren over dit onderwerp of hoe wij mogelijke trends kunnen verwerken in jouw vormgeving.