Videomarketing is voor bedrijven een uitstekend middel om naamsbekendheid te vergroten, merkbeleving te creëren, een connectie te maken met de doelgroep en nieuwe mensen te bereiken. Van vlogs tot bedrijfsfilms; videomarketing mag in 2020 niet meer ontbreken in je marketing- en communicatieplan.

Natuurlijk hoor je dit overal, maar hoeveel is er nou van waar? Wat zijn nou echt de voordelen van videomarketing? Maar geen zorgen, dat zijn er een heleboel! Hieronder hebben we de belangrijkste voordelen even uitgelicht.

Waarom videomarketing?

1. Video helpt consumenten in het beslissingsproces. Uit onderzoek blijkt dat 64 procent van de consumenten eerder een product aanschaft na het kijken van een video over het product. Verder geeft 90 procent aan dat video’s helpen bij het maken van een keuze.

2. Video heeft een groter bereik via social media. Ze worden namelijk 1200 procent vaker gedeeld op social media dan een bericht uit een alleen tekst met foto. Ook blijkt uit onderzoek dat videomarketing via email de click-through-rate met 63% doet stijgen! Maar het ene platform is het andere niet, dus blijf altijd rekening houden met het soort platform waarop je je video deelt. Het advies voor Instagram is bijvoorbeeld korte video’s van maximaal 30 seconden. Dit terwijl voor YouTube een lengte van wel 5 minuten aan te raden is. Vergeet dus niet je video aan te passen op het platform waarop je het deelt.

3. Met video creëer je merkbeleving. Video’s zijn een krachtig middel om connecties mee op te bouwen. Ook is video een geweldig format voor bijvoorbeeld uitleg over coronamaatregelen via een safe visit video. Het wordt vaak gezegd, maar het is dan ook echt waar: een beeld zegt meer dan duizend woorden. Het horen en zien van iemand schept een veel grotere band dan een tekst of foto. Via video leren mensen je merk of organisatie dan ook veel sneller kennen. Wist je bijvoorbeeld dat Instagram Stories hier een grote bijdrage bij kunnen leveren?

Tips voor het gebruik

1. Upload je video direct naar het desbetreffende social media kanaal. De meeste platformen geven prioriteit aan native video, dus plaats je video niet op YouTube om vervolgens de link te delen op andere kanalen. Een video die direct op het platform wordt geplaatst scoort beter dan een gedeelde link.

2. Optimaliseer het formaat. Houdt je niet alleen vast aan het traditionele, horizontale videoformaat maar bedenk van te voren goed voor welk communicatiemiddel je video bedoeld is. Zal je video vooral op smartphones bekeken worden dan is het de overweging waard je video te maken in portrait modus. Verticaal dus. Dit voelt misschien gek,  maar hierdoor hoeven mobiele kijkers niet continu het scherm te draaien.

3. Produceer video’s die niet afhankelijk zijn van geluid. Maak gebruik van ondertiteling, animaties en graphics. Video’s worden ook vaak onderweg of op openbare plekken bekeken met het geluid uit. Om je boodschap toch zo goed mogelijk over te kunnen brengen kan je ondertiteling gebruiken. Hiermee kun je ook de aandacht krijgen van iemand die gewoon langs scrollt. Dit klinkt misschien vergezocht, maar er zijn genoeg redenen om de ondertiteling toe te voegen!